Etelä-Karjalan jätehuolto (EKJH) laajensi yhteistyötä M-Technology Oy:n kanssa hankkimalla mobiilikassajärjestelmän rinnalle monipuolisen WiseMaster Eco -materiaalinhallintajärjestelmän. Valittu materiaalinhallintaratkaisu hankittiin Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen, joka on ydinpaikka kaikelle Etelä-Karjalan alueen jätehuoltotoiminnalle.

Kun EKJH:n Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen aluevastaavalta Sami Huotarilta sekä vaakaoperaattori Tommi Nyholmilta kysytään uudesta materiaalihallinnanratkaisusta, huulet kaartuvat pieneen hymyyn. “Kukkuroinmäen jätekeskus on konkreettisesti se paikka, minne lopulta kaikki jäte alueelta kulkee. Nyt meillä on “hermokeskuksessamme” materiaalinhallintajärjestelmä, joka palvelee parhaiten yksilöllisiä tarpeitamme. WiseMaster Econ ratkaisu mahdollistaa nyt nopeamman ja sujuvamman kuormien vastaanottamisen.”

Vanha punnitusohjelma oli vaikeakäyttöinen. Vanhan järjestelmän tilalle EKHJ halusi kokonaisratkaisun, jossa on mukana tarpeisiin suunniteltu ohjelmisto sekä laitteisto itsepunnituksia varten. Kilpailutuksessa WiseMaster Eco erottui edukseen juuri näiden vaatimusten perusteella. “Markkinoilla ei ole samanlaista järjestelmää tarjolla kuin WiseMaster Eco -materiaalinhallintajärjestelmä”, Sami Huotari perustelee.

WiseMaster Econ käyttöönoton myötä punnitustapahtumien tekeminen on helpottunut sekä itsenäistynyt ja raportointi on yksinkertaistunut.

WiseMaster Eco:n avulla laskutus, materiaalivirrat sekä itsepunnitus tehokkaiksi

WiseMaster Eco -materiaalinhallintajärjestelmä on kehitetty erityisesti jäteyhtiöiden tarpeisiin, jolloin se tarjoaa juuri ne toiminnot, joita jätteiden käsittelyssä kaivataan. Järjestelmä tarjoaa intuitiivisen ja nopean käyttöliittymän, joka on helppo käyttää ja oppia. Punnitusten kirjaaminen on nopeaa ja kaikki tarvittava tieto saadaan kirjattua kätevästi punnitustapahtumaan.

“Kaikki laskutus perustuu punnitusmääriin. Nyt kaikki tarvittavat asiakirjat tallentuvat punnituksen yhteydessä tapahtumaan. Jos myöhemmin pitää hakea tietoa siitä, kuka on asioinut jätekeskuksessa, milloin sekä miksi, kaikki löytyy samasta paikasta punnitushistorian kautta”, toteaan Sami Huotari.

WiseMaster Eco -järjestelmän iso valtti jätehuollossa on materiaalivirtojen hallinta. Yhteistyössä EKJH:n kanssa kehitettiin toimintamalli, jossa voidaan hallita sisään tulevien jätteiden lisäksi jätteiden lajittelua ja ulosvientiä. Tämä onnistuu nyt helposti valvotusti kuin myös itsenäisesti kuljettajaterminaalien kautta. Esimerkiksi lajittelussa rakennusjätteestä voi muodostua erikseen esimerkiksi villaa ja kattohuopaa. WiseMaster Eco hallitsee tilanteen ja materiaalin “muodonmuutoksen” täysin ja lajittelu vähentää rakennusjätettä.

EKJH:n kuljettajaterminaalit ovat käytössä vakituisilla jätekuskeilla. He tuovat yleensä jätekeskukseen etukäteen määrättyjä jätteitä, esim. kotitalouksien jäteastioiden tyhjennykset. RFID-korttien eli punnituskorttien myötä heidän toimintansa on nyt sujuvaa sekä itsenäistä. Kuljettajatermaalien kautta kuljettavat voivat tehdä itsepunnituksen, jolloin kenenkään ei tarvitse olla fyysisesti läsnä heitä ohjaamassa.

“Kuljettajat voivat punnituskorttien avulla käyttää WiseMaster Eco -järjestelmää myös aukioloaikojen ulkopuolella.”

WiseMaster Eco -järjestelmän kautta raportointi hoituu vaivattomasti

WiseMaster Eco -materiaalinhallintajärjestelmällä kerätty tieto kulkee sujuvasti vaa’an kautta raportointiin sekä yrityksen muihin integroituihin ohjelmistoihin. Laadukas raportointi on kriittinen toiminto jätehuollon parissa, etenkin materiaalinhallinnan ja jäteverojen kannalta.

WiseMaster Eco -järjestelmä tuottaa kattavat materiaaliraportit, jotka antavat tarkkaa tietoa jäteasemalle tulleista materiaalivirroista. Raporteilla voidaan nähdä selkeä data jätekeskuksen materiaalitaseesta jopa yksittäisen lajittelukentän tai “kasan” tarkkuudella.

“Voimme seurata talouttamme huomattavasti vaivattomammin. Yrityksen toimijoiden tulee kuukausittain tietää, miten paljon rahaa on kiinni jätteessä, joka on käsitelty tai tullaan käsittelemään. Nyt meillä on se tieto reaaliaikaisesti”, sanoo Sami Huotari.

Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen alueella toimii myös muita yhtiöitä, joille EKJH tarjoaa punnitus- sekä raportointipalveluita WiseMaster Eco -järjestelmän avulla sujuvasti.

“Alueemme muut toimijat, kuten Kekkilä, Fortum ja Wimao, punnitsevat heidän jätekuormansa vaa’allamme ja lähetämme raportit tiedoista heidän järjestelmiinsä. Niiden pohjalta he laskuttavat omia asiakkaitaan. Tämä on meille erittäin tärkeä osa yhteistyökokonaisuutta tällä alueella”, sanoo Tommi.

Materiaaliraporttien lisäksi WiseMaster Eco -materiaalinhallintajärjestelmä tarjoaa monipuolisen veroraportointiominaisuuden, joka helpottaa ja tehostaa jäteveroraportointia.

“Jäteveroraportti pitää tehdä neljä kertaa vuodessa. Raportin toimittaminen on yksinkertaistunut vaakajärjestelmän avulla. Aikaisemmin työ hoidettiin käsin taulukkolaskentaohjelman sekä kuittien kautta. Nyt voin ajaa ulos konkreettisen koonnin kaikesta toiminnasta, jonka sisällön voi tarkistaa vaivattomammin”, sanoo Sami Huotari.

WiseMaster Eco -järjestelmä on helppokäyttöinen työkalu ja perehdytys on vaivatonta

Työntekijöidenkin mielestä WiseMaster Eco -materiaalinhallintajärjestelmä on tuonut selkeyttä jätekeskuksen toimintaan. Tommy Nyholm on edelleen iloinen siitä, että M-Technology Oy otti työkalun kehitysprojektiin mukaan myös työntekijät. Yhteistyö sujui näin erittäin suoraviivaisesti ja mutkattomasti. “Uutta työkalua ei vain annettu meille, vaan saimme olla mukana kehittämässä sitä. Sami antoi meille vapaat kädet keskustella suoraan M-Technology Oy:n tekijöiden kanssa. Saimme kertoa heille kokemuksistamme ja huomioistamme.”

Tommi kokee, että kun kokonaisuutta ajattelee työntekijän näkökulmasta, tärkeimmän avun WiseMaster Eco on tuonut juuri varastonhallintaan. Seuranta sekä varastointi on helpottunut monipuolisesti. “Varastotietojen hakeminen ohjelmasta on helppoa ja yksinkertaista. Kaikki olennainen sijaintitieto löytyy selkeästi ja mutkattomasti ohjelmasta. Ei enää sekavia numerokoodeja, vaan loogisia tietoja jätteiden olinpaikasta niiden oikeilla nimillä.” Helppokäyttöisyyden myötä esimerkiksi virheiden korjauskaan ei enää ole monimutkainen prosessi. “Virheitä ei tarvitse pelätä. Nykyisessä järjestelmässä ne ovat loogisesti paikannettavissa.”

Koska punnitus on yksinkertaistunut, on myös uusien työntekijöiden perehdyttäminen järjestelmän käyttöön helpottunut. “Kun aikaisemmin kesätyöntekijöiden perehdyttämisessä saattoi mennä yli kuukausi, nyt uudet kesätyöläiset oppivat järjestelmän peruskäytön viikossa”, Tommi toteaa.

Vaakajärjestelmä vaatii aukioloaikoina työntekijän seuraamaan tulevia tapahtumia. Monikäyttöisyyden myötä ongelmatilanteiden ohjeistus onnistuu nyt tehdä etänä, koska materiaalinhallintajärjestelmän seuranta ei ole sidottu konkreettisesti toimipaikkaan. “Jos vanha järjestelmä olisi käytössä, en voisi olla tässä haastattelussa, vaan joutuisin pyörimään kesätyöläisten taustapiruna konkreettisesti koko ajan.”

Kiinnostuitko WiseMaster Eco -ratkaisusta?

Parhaiten tarpeesi selviävät, kun sovimme tapaamisen. Hoidamme sen joko etänä tai kasvokkain. Ota yhteyttä ja selvitä, miten jäteyhtiösi voisi hyötyä ratkaisustamme.

“Järjestelmän toimittajan M-Technologyn toimihenkilöt osaavat todella hyvin kuunnella, mitä asiakas tarvitsee. Kuuntelun pohjalta he osaavat kuvata, miten järjestelmä pitää toteuttaa ja sitten myös toteuttavat sen!”

Jukka Saukko

Tuotantopäällikkö, Vestia Oy

Aleksi
Palosaari
Kai
Salo
Matti
Myllylä

Jätä yhteystietosi alle ja otamme yhteyttä!

    Lähetettyäni tietoni suostun siihen, että minuun otetaan yhteyttä.